Het voorjaar is het ideale moment om je tuin aan te pakken. Ben je recent verhuist, en is de tuin niet naar wens? Of ben je juist toe aan iets nieuws? Dan is het tijd voor het laten aanleggen van de tuin van je dromen!

 

In deze blog lees je hoe dit precies in zijn werk gaat: van het maken van het tuinontwerp tot de aanleg van je nieuwe tuin.

Verzamel ideeën en maak een moodboard

De eerste stap die je neemt, is het verzamelen van verschillende ideeën. Je vindt je huidige tuin niet mooi, maar wat vind je wel mooi? Ga op zoek naar inspiratie op het internet of in tijdschriften. Bundel de ideeën in een moodboard. Kijk niet alleen naar inrichting van tuinen, maar ook naar tuinaccessoires en beplanting. 

 

Zodra je weet wat je graag zou willen, kun je een tuinaannemer inschakelen. Houdt er wel rekening mee dat het voorjaar de drukste periode is voor tuinaannemers: je moet er dus op tijd bij zijn. Op de10beste.be vind je een overzicht van de beste tuinaannemers uit Vlaanderen.

Het maken van een tuinontwerp

Het maken van een tuinontwerp is één van de belangrijkste werkzaamheden van een tuinman. In een tuinontwerp komen de ideeën en mogelijkheden samen: het vormt de basis voor de aanleg van de nieuwe tuin. 

 

De tuinman komt bij je langs om de situatie te bekijken en de tuin op te meten. Aan de hand van het gemaakte moodboard worden de mogelijkheden besproken. Vervolgens maakt de tuinman het ontwerp en ontvang je een bijhorend kostenplaatje. Bij akkoord wordt de afspraak voor de aanleg ingeplant: wanneer je nog niet helemaal tevreden bent, wordt het ontwerp bijgesteld. 

De aanleg van je droomtuin

Op de dag van de afspraak begint de tuinaannemer met het verwijderen van je huidige tuin. Vervolgens is het tijd voor grondwerken: de basis voor je tuin. Met grondwerken worden de plekken van beplanting, de bestrating en het gazon uitgezet en voorbereid. De volgende stap is het aanleggen van de bestrating en het gazon. Krijg je ook een nieuwe tuinomheining? Dan wordt dit als allereerste gedaan.

 

Na het aanleggen van de “grote” dingen zoals de omheining, bestrating en het gazon, wordt de beplanting geplant. Na het planten wordt alles netjes afgewerkt en schoongeveegd, en kunnen de tuinaccessoires worden geplaatst.