2023 was een duur jaar voor veel mensen: de energieprijzen zijn gigantisch gestegen en veel mensen hadden moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Velen gingen daarom op zoek naar mogelijkheden om geld te besparen. Het klinkt je misschien tegenstrijdig in de oren, maar als je geld wilt besparen, kun je overwegen om verzekeringen af te sluiten. Het doel van een verzekering is namelijk dat je door iedere maand een klein bedrag in te leggen, je voorkomt dat je ooit voor enorme, onverwachte maar noodzakelijke uitgaven komt te staan. In dit artikel willen wij je graag meer vertellen over de woonverzekering. Een goede woonverzekering kan je heel veel ellende besparen en wij raden je daarom aan om deze polis een keer te checken.

De basis: een opstalverzekering

Heb je een eigen huis gekocht, dan is het belangrijk om deze woning goed te verzekeren. Veel mensen denken dat je dit kunt doen met een inboedelverzekering, maar dat is helaas onjuist; de woning en je inboedel zijn twee verschillende dingen. Om je huis te verzekeren, heb je een opstalverzekering nodig. Mocht je op de een of andere manier schade oplopen aan je woning zelf, dan kun je deze verzekering gebruiken om de schade te herstellen. Vaak wordt onderschat hoe snel deze schade kan oplopen; een keer de vlam in de pan kan al zoveel rookschade veroorzaken dat je al je muren opnieuw moet reinigen en verven. Als je al deze kosten zelf zou moeten ophoesten, kan dat een behoorlijke aanslag zijn op je buffer (als je die überhaupt al hebt). Voorkom deze problemen dus en neem een goede opstalverzekering.

De inboedelverzekering

We gaven het al aan; de opstalverzekering en de inboedelverzekering zijn niet hetzelfde. Zoals de naam van de polis al aangeeft, verzeker je met je inboedelverzekering de spullen in je woning. Slaat de vlam in de pan, dan kun je een nieuwe pan uit je verzekering halen evenals alle andere spullen die beschadigd zijn. De inboedelverzekering kan ook ingezet worden om spullen buiten je huis te verzekeren, omdat je tuin ook nog onder deze polis valt. Sterker nog; een inboedelverzekering dekt ook schade die je hebt opgelopen als gevolg van cybercrime. Via je computer kunnen dieven heel veel schade aanrichten waardoor jij het risico op zeer hoge kosten loopt. Vermijd daarom al deze risico’s en zorg ervoor dat je een goede inboedelverzekering afsluit. Mocht je het ooit nodig hebben, dan zul je jezelf eeuwig dankbaar zijn dat je deze polis afgesloten hebt.

Wel of geen eigen risico?

Wanneer je gaat kijken naar de diverse aanbieders van opstal- en inboedelverzekeringen, dan zul je zien dat je bij meerdere partijen een eigen risico moet betalen. Wij raden je echter aan om deze polis niet te kiezen. Wanneer je een polis zonder eigen risico afsluit, worden alle kosten door je verzekering gedekt. Zo voorkom je dat een ongeluk je alsnog veel spaargeld kost. Check dus altijd de voorwaarden van je polis goed zodat je niet voor verrassingen komt te staan.