Iedereen heeft weleens last van onkruid in de tuin. Toch kan het veel werk zijn om de tuin te onderhouden. Hieronder volgen een aantal tips wat het onkruid in je tuin zal verminderen. Bodembedekkers zijn altijd makkelijk om een tuin mooi op te vullen. Bovendien krijgt onkruid minder kans in de tuin. Ook kun je een mulchlaag aanbrengen boven op de grond. 

Mulchlaag aanbrengen over de grond

Onkruid vindt los geschoffelde grond heel fijn. Op deze grond zal het dan ook snel verspreiden. De hele tuin volstorten met beton is voor het oog ook niet aantrekkelijk. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om te zorgen dat het onkruid minder snel zal terugkomen. Een optie kan zijn om een mulchlaag aan te brengen. Mulch is een laag materiaal die op de grond gelegd wordt om onkruid tegen te gaan, bodemvocht vast te houden en verbetert de vruchtbaarheid van de grond. 

Er zitten dus verschillende voordelen aan mulchen zowel in de zomer als in de winter. In de winter wordt de grond beschermt tegen kou en vorst. In de zomer kan het beschermen tegen de warmte en zelfs de droogte.

 

Er kunnen verschillende materialen gebruikt worden om te mulchen in elk seizoen. Wanneer de herfst nadert kunnen de afgestorven blad een mulchlaag verzorgen in de winter. In zomer of het voorjaar kan het gemaaide gras en de gesnoeide bladeren zorgen voor een mooie laag over de bodem. Let er wel op dat er niet per ongeluk onkruid gebruikt wordt zoals zevenblad. 

Bodembedekkers voor een onkruidvrije groenblijvende tuin

Planten die gebruikt worden als bodembedekkers bedekken dus de gehele bodem. Hier is relatief weinig onderhoud aan. Meestal verspreid de plant zichzelf verder. Als dit uit de hand loopt kun je altijd een gedeelte snoeien. Wanneer de planten een hoge dichtheid heeft zal onkruid nog minder kans hebben.

Bodembedekkers brengen meer voordelen met zich mee. Zo zorgt het voor een betere vochtregulering, minder kans op onkruid, de bodem wordt beschermd tegen vorst en minder ongewenste beestjes bezoeken jouw tuin.

 

Er zijn allerlei verschillende bodembedekkers. Voor een wintergroene tuin is de sterke Carex morrowii ‘Variegata’ een mooie optie. Dit is een siergras met groen bruine bloemetjes. Ook heeft deze plant een hoogte van 30 tot 40 cm. Hierdoor is er toch wat hoogte in de tuin.

 

 Een winterharde vetplant die vaak wordt gebruik is de Sedum spurium. Dit is een plant die een hoge dichtheid heeft en zal minder snel onkruid doorlaten. De blaadjes zijn groen en roodbruin van kleur. Het is een plant die laag bij de grond blijft en wordt ongeveer 5 tot 10 cm hoog.