Hoe gaaf is het om in je eigen tuin een waterval te hebben? Het lijkt misschien heel wat, maar een waterval kun je gewoon zelf maken. 

Waar moet je om denken bij het maken van een waterval

Bedenk van te voren de vorm van de waterval. Hoeveel ruimte heb je hiervoor nodig en past het in je tuin. Je moet ook rekening houden met de lengte van de waterval. Hoe groot is het stuk dat het water naar beneden gaat? Wanneer dit een groot is zal het meer lawaai maken en meer spetteren. Je verliest hierdoor veel water. Het is verstandiger door het water stapsgewijs naar beneden laat stromen.

Waterval van steenkorven maken

Van welk materiaal ga jij de waterval maken? Met steenkorven kun je een stoere waterval maken. De basis bestaat uit een metalen kooi die gevuld kan worden met kleuren stenen naar keuze. In deze kooi kan een RVS waterval ingezet worden. Deze is in verschillende lengtes leverbaar en zelf met verlichting. 

Welke materialen heb je nodig?

Wil je een makkelijke waterval maken, dan kun je het best voor een mooie grote stenen gaan. Met grind kun je de grotere stenen weer vastzetten. Zorg dat de bodem bestaat uit een waterdicht zeil. Onderaan de waterval kun je het best een speciale plastic bak gebruiken die het water opvangt. Wanneer je het gat gaat graven moet dit wel diep genoeg zijn. Houd rekening met dat het gat ook nog gevuld wordt met grind en stenen.  

Hoe maak je een pomp in de waterval?

Om een waterval te laten werken moet er natuurlijk wel een pomp aanwezig zijn die het water weer naar boven kan pompen. Let bij het kopen van een pomp wel op de krachtigheid van de pomp. Hoe hoog is jouw waterval en kan deze pomp het aan om het water naar boven te pompen? De meeste krachtige pompen kunnen weer lager worden afgesteld. Daarom is het beter om een pomp te kopen die wat krachtiger is. Een te zwakke pomp kun je niet krachtiger zetten. 

Om het water daadwerkelijk naar boven te kunnen pompen moet er een slang aan de pomp gesloten worden. Probeer de slang een beetje uit het zicht te halen door het onder de stenen door te laten gaan. 

Maak een mooie uitgang waar het water weer vandaan kan komen. Dit kan bijvoorbeeld door het water uit een bloempot te laten komen.